zaterdag, september 07, 2002

Waarnemen... een fragment uit hoofdstuk 2

"Gezocht: mensen met visie" las ik ergens. Een personeelsadvertentie. Verder kunnen kijken dan je neus lang is. Beter langharig dan kortzichtig. Fly with the eagle or scratch with the chickens.


Een nadere beschouwing heeft voor mij in ieder geval de conclusie opgeleverd vooralsnog, dat ieder mens letterlijk en wie weet ook figuurlijk zijn eigen waarnemingspunt heeft. Behalve wanneer massahysterie of -psychose toeslaat. Zoals wanneer een bepaalde groep zodanig de boel weet aan te sturen, dat de massa gelooft dat GTST echt is; dat de islam de wereldheerschappij wil; dat een bovenlaagje zionisten dezelfde doeleinden nastreeft; dat katholieken beter zijn dan protestanten; dat Rockanje kak is en Oostvoorne beter; dat de buurvrouw een kruidenvrouwtje is, bezig met beheksen van haar rijke bejaarde vriend; dat alle dikke wijven over de rug van hun kleine kromme ventje graaien wat ze kunnen; dat zwarten lui zijn; dat Nederland vol is; dat belasting iets is van de Vijand (school, ziekenhuizen, leger, wegen, treinen, Aow...)


Allemaal "waar" als je het als zodanig aanneemt.
In de gewone, alledaagse wereld flitsen de realiteiten door elkaar. Welke past het beste bij jou? Is dat constant dezelfde of durf je een stap verder te zetten in de jungle?


Een krijger leeft in harmonie met alles dat hem niet bedreigt. Bedreigt in zijn essentie, zijn kern, zijn bestaan. Waar de tolerantie-lat ligt? Vrij hoog, anders laat je een spoor van vernieling om je heen achter.
Hoe meer je de macht over situaties weet te behouden zonder actie of emotie, hoe meer energie je over kan houden om te doen wat jij wilt of mag doen. Laat dus zoveel mogelijk anderen spartelen en beweeg alleen als het echt vereist is. Dan kan je goed delegeren, heet het in zakenjargon. Jij kan de actie dan aansturen, richting geven.


Ofwel: jij hebt invloed op anderen. Jij bepaalt waar je heen gaat, niet de omstandigheden of obstakeltjes. Verander wat noodzakelijk en mogelijk is en maak je niet druk om de rest...


Heb je de vaardigheid om anderen te beinvloeden, dan heb je ook een verantwoordelijkheid. Voor de totale actie. Want jij acteert door het inschakelen van de capaciteiten van anderen.


©EagleJoal 2002-2052© fragment uit boek2, werktitel "Oh wat rakelt Joal op"

Geen opmerkingen: